Додавання молока до кави робить його корисніше

Додавання молока до кави робить його корисніше

Додавання молока до кави робить його корисніше

Невелика кількість молока може посилити протизапальну дію кави. «Молочні» білки зв'язуються з «кавовими» поліфенолами, підвищуючи їх антиоксидантну дію і послаблюючи процеси запалення. Вплив кави на організм складний, різноманітний і активно досліджений. Вчені вже розвіяли деякі поширені міфи про споживання кави, показавши, що вона не збільшує ні аритмію, ні продуктивність. А вчених з Копенгагенського університету зацікавив вплив молока на деякі корисні властивості напою. Їх статті (1, 2) були опубліковані в Food Chemistry і Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Маріанна Лунд (Маріанна Лунд) та її колеги вивчали поліфеноли, широкий клас сполук, які включають багато рослинних пігментів та біологічно активних речовин. Вони також використовуються в харчовій промисловості як натуральні барвники і консерванти. Поліфеноли також корисні для людини: їх антиоксидантна дія послаблює запальні процеси.

Поліфеноли зустрічаються в багатьох продуктах, включаючи каву. До них відносяться кофеїнова кислота (СА) і її похідні, включаючи хлорогенову кислоту (КГА). Для початку було показано, що вони легко взаємодіють з амінокислотними залишками цистеїну (Cys), які багаті білками молока, утворюючи комплекси CA-Cys і CGA-Cys. Однак біологічні ефекти цих сполук ще не вивчені. Цю роботу виконала команда Маріанни Лунд.

У наступній серії експериментів дослідники досліджували вплив CA-Cys і CGA-Cys на поведінку імунних клітин. У клітинній культурі макрофагів, які вирощували in vitro, «in vitro» вчені штучно викликали запалення, після чого лікували білками або поліфеноли, або їх комплекси. Експерименти показали, що протизапальна дія комплексів вдвічі вище самих поліфенолів.


Автори підкреслюють, що ці ефекти, безумовно, не обмежуються кавою і молоком. Поліфеноли багаті фруктами і багатьма іншими продуктами, а при додаванні в молоко повинні утворювати схожі комплекси. Однак їх позитивні ефекти досі демонструвалися тільки в клітинах.

Його ще не показали на тваринах і людях. Однак Лунд і її колеги впевнені, що проблем з доказами не буде. «Поліфеноли погано засвоюються організмом, - сказав вчений, - тому інкапсуляція в структурі білків може збільшити їх надходження в організм».

Зворотний дзвінок
Viber
Telegram
Facebook
Instagram

Зворотній зв`язок